Wij breiden uit!

Onze techniek gaat verder met de uitbreiding van een OCT-scan (netvlies-scan).

Al 26 jaar meten wij uw ogen en controleren wij daarbij ook de gezondheid van uw ogen. Een oogmeting wordt vaak gecombineerd zoals een oogdrukmeting en als het nodig is een fundusfoto. Als specialisten vinden wij het belangrijk om ook de gezondheid van de ogen te onderzoeken en niet alleen de sterkte te meten.

Tijdens een optometrisch onderzoek maken wij vanaf nu gebruik van de nieuwste apparatuur, waaronder de OCT scan. Dit staat voor Optical Coherence Tomography.
Deze geavanceerde scan gebruikt licht om weefsels in het oog zichtbaar te maken in 3D. Hierdoor gaat het onderzoek veel verder dan een normaal onderzoek waarin uw ogen alleen in 2D nagekeken worden. Verschillende onderdelen van het netvlies kunnen grondig gescreend worden op afwijkingen.

De techniek werkt eigenlijk hetzelfde als echografie, alleen maakt een OCT scan gebruik van licht in plaats van geluid. Een OCT scan werkt als volgt:

  • Het OCT scan apparaat stuurt een infrarode lichtbundel door het oog naar het netvlies;
  • Het netvlies weerkaatst de lichtbundel;
  • Het apparaat vangt het weerkaatste licht op en vertaalt het in beeld;
  • Het beeld is opgebouwd uit verschillende kleuren, waardoor de structuren van het netvlies zichtbaar zijn.
  • Er ontstaat een dwarsdoorsnede van het netvlies en geeft fijne structuren van het netvlies gedetailleerd weer maar ook de oogzenuw van het oog wordt hiermee zichtbaar.

Deze metingen zijn vooral nuttig bij herkennen en vaststellen van ziektebeelden of effecten van behandelingen. Maar ook het vroegtijdig opsporen van afwijkingen. De OCT wordt het meest gebruikt om aandoeningen van de macula (gele vlek, het centrum van het oog) te bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld macula degeneratie (veroudering van de gele vlek), maculagat (een gat in de macula), maculapucker (een plooi in het netvlies), maculavocht of glaucoom.

De OCT is een kostbaar apparaat dat ook in ziekenhuizen wordt gebruikt voor het opsporen van afwijkingen aan het oog. De resultaten worden altijd in samenwerking met een optometrist beoordeeld en eventuele rapporten worden gedeeld met uw huisarts en eventuele oogarts.

U bent van harte welkom bij ons voor een oogmeting / optometrisch onderzoek, maak van te voren even een afspraak.