Bij een oogmeting wordt er (ook) gekeken naar eventuele afwijkingen of ziektebeelden van het oog.

Oogziektes

Wanneer we een ziekte aan uw ogen constateren die behandeld moet worden, geven wij de juiste doorverwijzingen naar de juiste (oog)arts en of kliniek. Wel kunnen wij als opticien enkele vragen voor u beantwoorden, indien u meer wilt weten over uw oogziekte, maar kunnen het helaas niet behandelen. Wij geven hierbij ook vaak het advies de lenzen niet te dragen en het lenzendoosje weg te gooien, in verband met mogelijke vervuiling van de lenzen. Maar ook het advies oogmake-up te vermijden en mogelijk te vervangen om zo herhaling van de oogziekte te voorkomen. Dit wordt dan ook vaak vergeten.

Afwijking

Wanneer we een afwijking constateren, zullen wij dit ook aangeven en u het nodige advies geven of u wel of niet een bril/lenzen nodig heeft. Er zijn natuurlijke verschillende afwijkingen:

Bijziendheid

Is een oogafwijking die voorkomt bij ongeveer één derde van de bevolking. Mensen met bijziendheid hebben moeite om verkeersborden en andere voorwerpen op een afstand scherp te zien, maar hebben geen problemen met bijvoorbeeld het lezen van een boek, omdat het zicht voor de nabijheid goed is. Mensen met bijziendheid hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeide ogen en voelen zich sneller vermoeid wanneer zij autorijden of sporten.

Verziend

Is een zichtprobleem die voorkomt bij ongeveer één kwart van de bevolking. Mensen met hypermetropie kunnen voorwerpen op een langere afstand goed zien, maar hebben moeite met het zien van voorwerpen in de nabijheid. Mensen met verziendheid hebben vaak hoofdpijn of vermoeide ogen en voelen zich vermoeid wanneer zij werk verrichten waarbij zien op de korte afstand vaak voorkomt, zoals achter een bureau met een computer werken.

Cilinderafwijking

Heeft niet te maken met de gezondheid van het oog, maar simpelweg met de manier waarop het licht gebroken wordt door het oog.

Bij een oog met astigmatisme valt het licht niet op één punt in het netvlies, maar op meerdere punten, zowel voor als achter het netvlies vallen of allebei. Mensen met astigmatisme hebben vaak een langwerpige  hoornvlies in plaats van een perfecte bolling. Een pingpong bal heeft een  perfecte bolling en een rugbybal is langwerpig. De vorm van het oog van mensen  met astigmatisme is te vergelijken met een rugbybal. Een cilinderafwijking is in vele gevallen ook de mede-veroorzaker van hoofdpijnklachten.

Ouderdomsverziendheid

Dit ontstaat gewoonlijk rond de leeftijd van 40 jaar. Het zicht tijdens het lezen of het werken met de computer wordt ervaren als wazig. Aan ouderdomsverziendheid ontkomt men niet, ook al heeft men nooit problemen gehad met het zicht. Deze leeftijdsgerelateerde veranderingen hebben te maken met de eiwitten in de lens, die de lens over de jaren harder en minder elastisch maken.