In oktober 2015 is Vibeke voor de stichting two billion eyes, in samenwerking met de VDT groep naar Kenia geweest.

Per maart 2017, heeft Vibeke haar eigen stichting hiervoor opgericht. 4eyes.care.

Daar heeft ze op scholen, bij kinderen en volwassenen ogen gemeten en brillen aangemeten.

2be_hesselwaalewijnfotogr_0634

Deze stichting heeft als doel in Kenia de kansarme bewoners en weeskinderen te voorzien van brillen.

In Oktober van 2017 zijn Vibeke en Tonnie met een team van opticiens en optometristen afgereisd naar Kenia-Mombasa en aan de slag gegaan om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.

4Eyes.Care werkt nu nauw samen met het Kwale Eyecentre Kenya. Dit centrum biedt hun diensten en producten tegen een kleine vergoeding aan. In sommige situaties bieden ze het zelfs gratis aan. Dit kunnen zij niet alleen en daarvoor zijn donaties nodig. 4Eyes.Care heeft al vele monturen en apparatuur gratis geschonken, zodat de arme mensen alleen de glazen tegen een kleine vergoeding hoeven te betalen en het montuur gratis kunnen uitzoeken. Het Eyecentre heeft professioneel meetapparatuur, slijpmachines voor brillenglazen, operatieruimtes voor het uitvoeren van onder meer staaroperaties en een speciale kinderafdeling en albino-afdeling. Dit is zeker nodig voor de bewoners van Kenia, omdat de oogzorg hier zeer belangrijk is met het felle zonlicht en voor een beter zicht op de toekomst van de Kenianen.

Er zijn verschillende vormen van albinisme. Veel voorkomende oogheelkundige afwijkingen zijn: lage gezichtsscherpte, trillende ogen en lichtgevoeligheid. Het team van 4Eyes.Care heeft onder meer een schoolklas met albino kinderen allemaal voorzien van een bril met de juiste brilsterkte, een zonnebril tegen verbranding van de ogen en een fles zonnebrandcrème.

Het 4Eyes.Care team is in 2017 op pad geweest met het Kwale Eyecentre naar dorpen, waar de mensen niet in staat zijn om naar het Kwale Eyecentre te komen en zich geen bril kunnen veroorloven. Doordat diverse brilfabrikanten zoals DUTZ, maar ook glasfabrikant ZEISS, en leverancier OPTIPLUS gratis brillen, glazen en gereedschap gedoneerd hebben, hebben deze mensen toch een mogelijkheid gekregen op een beter zicht en daardoor een beter leven. Zodra de corona-crisis voorbij is, reizen ze weer af naar Kenia om meer mensen te kunnen helpen. Maar in de tussentijd worden er nog wel producten gestuurd naar Kenia, om de oogzorg niet stil te laten staan.

Het 4Eyes.Care team wil hierbij nogmaals alle donateurs bedanken voor alle donaties in vorm van materiaal en geld voor de toekomst van de mensen in Kenia.

 

fransinactiemarcelinactiesabrinainactietonieokaytonnieinactievibekeschoolvibeketonnie